top of page
Ara

SÖYLEŞİ | "UYGULAMA SÜRECİNDE EKİP KALİFİYESİ VE VASFI ÇOK ÖNEMLİ."

  • Murat Tanık
  • 5 gün önce
  • 5 dakikada okunur

Proje uygulama sürecinde hızlı aksiyon olarak projeleri istenen kalite ve zaman aralığında tamamladıklarını söyleyen TRİ-ON Kurucu Ortağı Kerem Can Terzi, “Burada ekibin kalifiyesi ve vasfının gerçekten çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

Güneş enerjisi sektöründe büyüyen bir trende sahip olan TRİ-ON, müşterinin yatırım kararı aldığı sıfır noktasından, santralin tamamlanması ve sonrasındaki periyodik ve arızi bakımlara kadar hizmet sağlıyor. Proje uygulama sürecinde birden fazla senaryo üzerinde çalıştıklarını söyleyen TRİ-ON Kurucu Ortağı Kerem Can Terzi, “Bunlar panellerin yerleşiminden, konstrüksiyonların açısı ve yüksekliği, arazide ise takip sistemli veya sabit açılı gibi çalışmalarımız oluyor. En optimumu yatırımcımıza belirtmekle birlikte tüm senaryoları şeffaflıkla paylaşıyoruz” dedi.


TRİ-ON Kurucu Ortağı Kerem Can Terzi
TRİ-ON Kurucu Ortağı Kerem Can Terzi

TRİ-ON şirketinin yapılanmasını ve 2025 yılı iş gündemini öğrenebilir miyiz?


TRİ-ON olarak 2021 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana güneş enerjisi sektöründe büyüyen bir trende sahibiz. Organizasyon şeması olarak butik bir firmayız, fakat gerek partnerlerimize, çözüm ortaklarımıza gerekse müşterilerimize en doğru mühendislik hizmetini ve optimum kaliteyi kurumsal bir biçimde sunuyoruz. 2024 yılını sektörün daraldığı ve durakladığı bir yıl olarak görebiliriz ancak Ege Bölgesi’nin en büyük güneş enerji santralini Smart Güneş Teknolojileri’nin liderliğinde kurulumunu gerçekleştiren paydaşlardan bir tanesiyiz. 2025 yılı gündemimiz, anahtar teslim projelerimize devam ederek, müşterilerimize güneş paneli, araç şarj istasyonu gibi ürün tedariği sağlamak. Ayrıca yine partner firmalarımızla enerji sektöründe farklı iş kolları oluşturmak. 2025’in ikinci yarısında bununla ilgili çalışmalarımız tamamlanmış olup, çalışmalara başlayacağız.


Fotovoltaik projeleri sürecinde müşteriye sunduğunuz anahtar teslim hizmetin kapsamı nedir? Bu sistemlerin verimliliğini artırmak için hangi mühendislik çözümleri sunuyorsunuz?


GES projelerimizde, müşterimizin yatırım kararı aldığı sıfır noktasından, santralin tamamlanması ve sonrasındaki periyodik ve arızi bakımlarına kadar hizmet sağlıyoruz. Projelendirme ve mühendislik hizmetleri, ürün tedariği, iş organizasyonu, mekanik ve elektrik işçilikleri, devlet ve kamu kurumlarına gerekli başvuruların sağlanması ve santralin devreye alınması ile GES projemizi tamamlıyoruz. Fakat yatırımcımızla oluşan bu organik bağ burada bitmiyor. Az önce dediğim gibi periyodik ve arızi bakımların yanı sıra verimliliği artırmak için kestirimci bakım, termal kamera ile izleme gibi hizmetler de veriyoruz. Ayrıca santralin temizliği için müşterimize bir rapor hazırlayarak partner firmalarımızdan temizlik hizmeti almasını veya kendi bünyesinde robotik temizlik cihazları tedariğini sağlayabiliyoruz.


Kurulum aşamasında karşılaştığınız en yaygın zorluklar nelerdir ve bu zorlukları nasıl aşıyorsunuz? Sistem tasarımında kullanılan ekipmanların markalarını ve tercihlerinizi paylaşabilir misiniz?


T.C. Denizli Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerji Santrali | 90MWp
T.C. Denizli Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerji Santrali | 90MWp

Kurulum aşamasında karşılaşılan en büyük ve yaygın zorluk şantiye organizasyonu olabiliyor, çünkü siz ve ekiplerinize bağlı olmayan birçok dış etken bulunmakta; saha koşullarının öngörüldüğü gibi olmaması, malzeme tedarikçinde sorunlar yaşanması gibi. Ancak tüm bu zorluklara pratik çözümlerle, kaliteden ödün vermeden hızlı bir aksiyon sağlıyoruz. Sistem tasarımında güneş panelinde önceliğimiz ve tek tercihimiz doğal partner olmaktan büyük memnuniyet duyduğumuz Smart Güneş Teknolojileri üretimi Phono Solar fotovoltaik paneller. İnverter olarak Huawei, Sungrow, Growatt ve GoodWe; konstrüksiyonda Schletter, Istotec, Era ve Arkat gibi tercih listemizde bulunan markalarla çalışıyoruz. Fakat müşterimizin spesifik ve özel talepleri olması halinde sistem ve panel tercihlerimizde değişiklikler yaptığımız da oldu.


Yerel yönetmeliklere ve izin süreçleri hakkında müşterilere nasıl yardımcı oluyorsunuz?


EPC hizmeti verdiğimiz için, yatırımcımızın tüm izin süreçlerini doğrudan ve dolaylı olarak takip ediyoruz. Yerel yönetmelikler ile ilgili her belediyenin farklı yaklaşımı ve dokümantasyonda farklılıkları bulunabiliyor, fakat biz istenmeyen belgeleri dahi hazır tutuyoruz. Bunun dışında teşviklerle alakalı mevzuat ve yönetmeliklerin takibini gerçekleştirerek yatırımcılarımızı bilgilendiriyoruz. Ayrıca tüm bunlara ek olarak yatırımcılarımıza yurtdışından finansman çözümleri de sunmaktayız.


Fotovoltaik sistemlerin düzenli bakım hakkında önerileriniz nelerdir? Ne sıklıkla bakım yapılmalıdır?


Düzenli bakım yalnızca santral sözleşmesi yapılan firmanın sorumluluğunda düşünülmemesi gereken bir alandır. Arızi bakım olmadığı müddetçe senelik periyodik bakım yapılmalıdır. Bizler uzaktan izleme sistemleri ile gerekli takibi yapıyor fakat takip bazen yetersiz kalabilmektedir. Örneğin fabrikalarda konvoy vakfi bir ya da birden fazla personelin olduğu bir ekibin gerekli takibi yapıp idareyle irtibatta olması, oysa bu olasılıklara arızalara daha hızlı müdahale sağlıyor.


Hangi tür bakım/onarım hizmetlerini sunuyorsunuz? Uzun vadeli destek sağlıyor musunuz?


Bahsettiğim gibi periyodik ve arızi bakımlar harici termal izleme, yıllık performansın hava şartları ve kirliliği de baz alarak raporlanması gibi çözümlerimiz bulunmakta. Hiçbir zaman “yaptık, oldu” gibi bir yaklaşımla hareket etmiyoruz. Bazen, bakım sözleşmemizin bittiği sahalarda dahi karşılıklı iyi niyet çerçevesinde müdahaleler yaptığımız oluyor. Özellikle kurulumunu TRİ-ON’un yaptığı GES’ler için sahanın performans ömrü kadar yatırımcılarımıza destek vermek istiyoruz.


Enerji verimliliği sağlayan proje süreçlerinin başarısında proje uygulama süreçlerinin ve ekibin önemi nedir? Proje ekibiniz ne tür yetkinliklere sahip?


Proje uygulama sürecinde birden fazla senaryo üzerinde çalışıyoruz. Bunlar panellerin yerleşiminden konstrüksiyonların açısına, arazide ise takip sistemli veya sabit açılı sistem tasarımına kadar birçok detayı kapsıyor. En optimumu yatırımcımıza belirtmekle birlikte tüm senaryoları şeffaflıkla paylaşıyoruz. Uygulama sürecinde de tabii ki her şey her an mükemmel olmayabiliyor. Bu sebeple hızlı bir çözüm sürecine girip yine projelerimizi istenen kalite ve zaman aralığında tamamlıyoruz. Burada ekibin kalifiyesi ve vasfının gerçekten çok önemli olduğuna inanıyorum. Tabi ki işveren olarak, projenizde istediğiniz hedeflere ulaşmanız için çalışanlarınızı maddi ve manevi olarak motive etmeniz gerekiyor. Açıkçası daha önce çalıştığım kurum ve kuruluşlardan gözlemlediğim en önemli konu bu. Çalışmamıza verdiğimiz değer ile projelerimize değer katıyoruz.


GES’lerin temizliğinin önemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi markaların ne tür çözümlerini sunuyorsunuz? Kullanılan teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz?


GES temizliği tipik bir sürece göre değişen bir konu. Dış etkenler burada çok önemli konuma. Ana kirlenme ne şekilde ya da şiddet ile olursa olsun, en doğru temizliğin robotik temizlik olduğu nu düşünüyoruz. Temizlik yapan hizmet firmaları da, robotik temizlik cihazları üreticileri de günden güne artıyor. Tabi ki İSG kurallarına dikkat edilmesi gerektiği gibi, panel ve operatör sağlığı açısından özellikle yaz mevsiminde gün ortasında temizlik yapılmaması gerekir. Temizlik sonrası performans artışında müşteri memnuniyetine binaen belirli yüzde 30 üretim artışının gözlemlendiği sahalar da oldu.


Bir GES temizliği için tipik bir süreç nasıl işler? Sonrası GES performansındaki artışı nasıl ölçüyorsunuz?


Öncelikle sektördeki bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek isterim. TRİ-ON temizlik hizmeti vermiyor. Biz, ECOPAK ürünlerinin satış ve satış sonrası hizmetlerini sağlıyoruz. Ancak temizlik ile ilgili şu prosedür izlenmeli: Santralin performans düşüşü parabolik bir grafik izler, burada ne kadar kirlenme ve erken müdahale edilirse üretim kaybı o kadar düşük olur. Güvenlik açısından tabii ki İSG kurallarına dikkat edilmesi gerektiği gibi, panel ve operatör sağlığı açısından özellikle yaz mevsiminde gün ortasında temizlik yapılmaması gerekir. Temizlik sonrası performans artışında müşteri memnuniyetine binaen belirli yüzde 30 üretim artışının gözlemlendiği sahalar da oldu.


Smart Güneş Teknolojileri’nin mümessilliğini yaptığınız çözümleri de paylaşır mısınız?



Smart Güneş Teknolojileri Güneş Hücresi ve Paneli Entegre Üretim Tesisi, Aliağa, İzmir
Smart Güneş Teknolojileri Güneş Hücresi ve Paneli Entegre Üretim Tesisi, Aliağa, İzmir


Smart Güneş Teknolojileri ile Aralık 2022’den bu yana birlikte hareket ediyoruz. Gerek güneş paneli, inverter, araç şarj istasyonu gibi ürün satışlarımızda, gerek anahtar teslim kurulumlarda, gerek Smart’ın in-house projelerinde yıllardır çok yakın bir direkt temasımızdayız. Yakında, evsel ve ticari tipli yeni çözümlerle de yatırımcılarımızla buluşacağız.


"Hiçbir zaman 'yaptık, oldu' gibi bir yaklaşımla hareket etmiyoruz. Bazen, bakım sözleşmemizin bittiği sahalarda dahi karşılıklı iyi niyet çerçevesinde müdahaleler yaptığımız oluyor."


"Sistem tasarımında güneş panelinde önceliğimiz ve tek tercihimiz doğal olarak partneri olmaktan büyük memnuniyet duyduğumuz Smart Güneş Teknolojileri üretimi Phono Solar fotovoltaik panellerdir."


Kaynak: ST ENERJİSİNİ ÜRETEN FABRİKALAR | Nisan 2025

 
 
 

Kommentare


bottom of page